Blumy jsou bohatým zdrojem draslíku, vitamínů skupiny B, vitamínů C, A a celé řady minerálů (draslík, fosfor, železo a vápník).Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným v blumách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením.
Blumy patří mezi skupinou slivoní (pološvestky, švestky, slívy, ryngle, mirabelky a blumy). Bluma má podobně chutnající dužinu jako švestka, je ale více přirostlá k pecce a bývá šťavnatější! Slupka může mít různou barvu - v rozmezí od žluté přes zelenou až do fialovo-červené se žlutou dužninou. Blumy jsou bohatým zdrojem draslíku, vitamínů skupiny B, vitamínů C, A a celé řady minerálů (draslík, fosfor, železo a vápník).
Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným v blumách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením.
Pro všechny druhy slivoní platí, že zlepšují peristaltiku střev, které zároveň čistí a působí tak preventivě proti ukládání nežádoucích usazenin právě ve střevech.
Ačkoliv druhů je více než 30, setkáváme se běžné na trhu jen s několika. S oblibou se přidávají i do letních ovocných salátů. Nejchutnější jsou čerstvé, ale dají se z nich připravovat i džemy a marmelády a výborně chutnají v bublaninách nebo nákypech. |