Květák patří hned po zelí mezi nejoblíbenější košťálovou zeleninu. Patří mezi pěstebně náročnější zeleninu, potřebuje čerstvě prohnojenou půdu, velké množství vody, a to hlavně při nasazovaní růžic a před sklizní.
|
Kapusta hlávková pochází ze středomořské divoce rostoucí brukve Brassica oleracea. A téměř v dnešní podobě byla známá a pěstovaná nejdřív v Evropě a západní Asii.
|
Kedluben (brukev zelená) je jednou z nejstarších košťálovin. Minulost sahá stovky let před naším letopočtem. Předkem brukve zelné byla pompejská brukev, primitivní kedluben se zesíleným stonkem.
|
Účinky brokolice na zdraví člověka jsou téměř zázračné Málokdo ví, že brokolice je vlastně zelí. Případně kapusta, řepka olejka, květák a další známá zelenina, souhrnně zvaná košťálová. To všechno je z botanického hlediska jeden druh Brassica oleracea, a jeho různé kultivary.
|
|
|
|