m

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Ovocentrum - Valašské Meziříčí

Broskve

ovocentrum_ovoce_zelenina_broskevToto na dotek sametové ovoce má lahodnou vůni a chuť a je plné šťávy, vitaminů a biolátek tak důležitých pro vaše zdraví.
Broskve pocházejí z Číny, kde byly známy už před 4000 lety.

 

Známe broskve pravé, které jsou ochmýřené a nektarinky, což jsou lysé broskve bez sametového povrchu.
Broskve obsahují okolo 80% vody, 9% cukrů, množství provitaminu A, vitaminy skupiny B, vitamin, kyselinu listovou, draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník, zinek.
Účinky na organismus:
- posilují imunitní systém
- chrání před volnými radikály
- mají uklidňující účinky
- mírně projímají, uvolňují zácpu
- posilují srdce, cévy a krevní oběh
- odvodňují, pomáhají při hubnutí
- pomáhají při kašli a astmatu
Díky vysokému obsahu niacinu a hořčíku dovedou broskve zlepšit náladu, pomáhají při neklidu a podrážděnosti. Barva broskví prozrazuje množství rostlinného barviva karotenu, které broskve potřebují k boji proti hmyzu a bakteriím. Žluté barvivo xantofyl chrání toto ovoce před sluncem, jinak by vznikaly volné radikály, které by mohly poškodit buňky. Tyto ochranné látky pokračují ve své práci i v lidském organismu.
Broskve se musí rychle konzumovat, nedají se dlouho skladovat. Pokud se chceme zbavit slupky, stačí plody spařit vroucí vodou a slupka půjde snadno odstranit. Toto ovoce se používá k výrobě kompotů, džusů, džemů, zmrzlin, dezertů, do ovocných salátů, nákypů. Pozor na pecky, které obsahují substance, ze kterých v těle vzniká kyanovodík.